Alhamdulillah akhirnya plan aku nk wt speggeti daging m'jadi
Alangkah bahagianya aku dpt m'rasai & m'nikmati
spegetti buatan aku sndiri...resipi campur sndiri
senang jea...simple & sedap (puji dr sndiri..kih3)
Resipi spegetti Daging (Sos Spegetti):
1. Bawang kecil merah -2 biji dipotong/ dimayang
2. Bawang putih - 3 biji dimayang & dicincang halus
3. 2 sudu cili giling
4. 500gm daging lembu kisar/cincang (Ramly)
5. 1 tin sos Prego (traditional)
6. 2 biji tomato (dikisar- jus tomato)
7. 1 biji capsicum (dipotong dadu)
8. Cendawan butang (dipotong nipis2)
9. Oregano leaf (dlm botol kecil)
Cara-cara m'buat:
1. Tumis bawang merah & bawang putih yg telah dipotong
(shingga sedikit garing) & masukkan cili giling
biarkan sehingga bhn tumis pecah minyak
(guna minyak kuantiti yg sedikit)
2. Masukkan pes sos Pregoo, jus tomato & kacau
tambah sedikit demi sedikit air jika perlu
biarkan ia m'didih
3. Masukkan daging kisar & biarkan daging masak
4. Masukkan cendawan butang, capsicum dan biarkan semua adunan/ bahan m'didih
5. Masukkan garam dan oregano leaf
6. Biarkan kesemua bahan2 dimasak dengan sempurna (20 minit)
Spegetti San Remo:
Didihkan air, masukkan spegetti San Remo bersama sedikit minyak & garam
p/s: Time kasih utk dr sndr kerana sudi memasak
(tanx Cik Wanie)
xoxo
warnawanie
sedapnyeeee....
ReplyDelete